Ik HAAT vuurwerk

Zucht, het is weer het einde van het jaar, de periode dat dat klotevuurwerk weer verkocht mag worden, dat kun je meteen merken. Overal hoor je geknal, om gek van te worden.

Officieel mag het nog niet eens afgestoken worden, maar daar lijkt niemand zich iets van aan te trekken. Ik snap gewoon niet dat men ieder jaar weer kapitalen uitgeeft aan deze onzin. Iedereen loopt te klagen dat het leven zo duur wordt, dat de zorgpremies de pan uit rijzen e.d., maar ondertussen wordt wel voor een kapitaal aan vuurwerk ingeslagen, wat op zich leidt tot hogere zorgkosten. 

Ik zie de koppen op de nieuwssites al op nieuwjaarsdag. “weer meer vuurwerk slachtoffers” en “weer zoveel mensen blind door vuurwerk”. Tja, ze doen het zelf en daar heb ik ook geen enkele medelijden mee, eigen schuld, dikke bult.

Zelf ben ik ook bijna blind, al komt dat niet door vuurwerk, maar weet wel wat het is. Het is gewoon ontzetten kut om iets te moeten missen wat je voorheen wel had, zicht. Voor een blinde of slechtziende is dit de ergste tijd van het jaar, je hoort allerlei geknal, maar je ziet niet waar dat vandaan komt. En mensen (nou ja, mensen?) vinden het schijnbaar leuk om vuurwerk naar mensen te gooien die zich niet of nauwelijks kunnen verdedigen. Het schijnt nogal lollig te zijn om rotjes naar een blinde met geleidehond te gooien. Die hond schikt zich de tering en laat het baasje in paniek achter. Ik vind dat echt een lage klerestreek.

Juist deze tijd moet zo leuk zijn, weer een nieuw jaar voor de boeg, goede voornemens e.d. Maar juist deze tijd sluit ik mezelf op in m’n huis en kom er absoluut niet uit, alleen als er iemand met me meegaat, maar dan nog liever niet. Ik ben dan ook dolblij dat het weer 2 januari is en dat we weer bijna een jaar van die ellende zijn verlost.

Ieder jaar hoop ik op een totaal verbod van dat vuurwerk voor particulieren, maar ieder jaar laat de politiek het weer afweten. Wel komen er steeds meer vuurwerk vrije zones en dat juich ik alleen maar toe, dat moeten er nog veel meer worden, net zolang tot Nederland 1 grote vuurwerk vrije zone is. Heerlijk!