Minen met een Raspberry Pi 2B+

Omdat ik nog een Raspberry Pi 2B+ had liggen waar ik niets mee doe, dacht ik dat het wel een leuke uitdaging zou zijn om dat ding ook aan het minen te krijgen. Hier kan ik echter kort over zijn, een kale RPi is absoluut niet geschikt om ermee te minen, het kan wel, maar de opbrengst is vrijwel nihil. Ik ben nu een goeie week bezig en het arme ding heeft zich behoorlijk in het zweet moeten werken voor een schamele 0.00042xxxxx XMR. Uitgaande van een koers van 100 euro voor 1 XMR is dit ongeveer 4 eurocent. Maar nu de koers van de Monero de afgelopen weken flink is gedaald zijn de opbrengsten natuurlijk ook weer een stuk lager. Op dit moment staat de Monero op 70,64 Euro voor 1 XMR.

Ten tweede de RPi wordt ongelofelijk heet, je hebt echt wel een heatsink nodig om het ding wat af te koelen, maar dan nog wordt ie vrij warm. De hashrate van de Quadcore 1.2Ghz ARM CPU is 8 H/s, ja je leest het goed, 8 (acht) Hashes per seconde. Een RPi 3B+ zal het niet veel beter doen, die zal ongeveer uitkomen op 10 H/s, dus dat is de investering gewoon niet waard, een RPi 3B+ kost ongeveer rond de 40 euro, en dan komen de SD kaart en de 2.5A power adapter nog bij, zeg maar dat je zo’n 65 euro kwijt bent aan een RPi3. Dat haal je er met minen niet zo snel eruit, dan ben je ruim 12 a 13 jaar(!) zoet, niet interessant dus.

Wat dan wel weer interessant is is om gebruik te maken van ASIC’s of Block Erupters via de USB poorten met een powered USB hub ertussen. Maarja die dingen werken weer niet met Monero’s, alleen bitcoins en aanverwanten. En voor Bitcoins zijn die dingen allang achterhaald, daarvoor moet je met veel meer hashpower komen wil het ook maar iets opleveren.

Maargoed het was even leuk om te proberen, niet om er rijk van te worden. De andere miners doen hun werk uitstekend en afgelopen week heb ik de 6core miner opnieuw geinstalleerd omdat ik de GT530 kaart wilde overklokken. Weer die eindeloze ellende met die CUDA 8 drivers, dit keer maar Ubuntu Mate 16.04 LTS gebruikt omdat die CUDA meuk daar het beste mee overweg kon. CUDA 9 werkt overigens wel gewoon op 18.04 LTS, maar CUDA 9 oversteunt die GT530 kaartjes niet en ik heb even geen geld voor een beter kaartje, bijv. een GT710 of GT730, dus dan houdt het hierbij even op.

Eerder had ik de GTX 750Ti van deze PC al iets weten te overklokken, die haalt nu een hashrate van 270 H/s, dus toch zo’n 20 H/s erbij! De GT530 haalde voor de ingreep een hashrate van 85 H/s, nu komt ie op 92 H/s, dus een winst van 7 H/s, totaal dus 27 H/s erbij! Niet veel, maar alle beetjes helpen. Ik kan de kaarten misschien nog wel wat verder overklokken, maar dat durf ik toch niet aan, want stel je voor dat ie stuk gaat, dan ben ik goed de sigaar. Goed die GT530 is niet zo erg dat die eruit fikt, daar heb ik er nog wel 1 van, maar die GTX 750Ti is toch wel een hele andere kaart, dat ding heeft me toen 140 euro gekost en een nieuwe kost ook al gauw dat bedrag en dat heb ik gewoon nu even niet, dan moeten de miners nog even beter hun best doen en de koers even flink stijgen, maar dat zie ik zo 1 2 3 nog niet zo snel gebeuren. En daarnaast dan moet het ook mogelijk zijn om de boel om te zetten naar euro’s en uit laten betalen op de bankrekening, zolang dat nog niet mogelijk is blijven we maar een beetje doorklooien.