Yeah! Het werkt allemaal en HOE!

Intussen ben ik druk bezig om de PC weer helemaal in te richten zoals ik wil en de diverse nieuwe mogelijkheden te proberen. Zo langzaamaan komt er steeds meer software op te staan en wordt het straks weer een alleskunner, zoals ik gewend ben, maar dan een stuk sneller dan voorheen.

Werkelijk waar, ik sta nog steeds te kijken van de kracht van de Ryzen 1800X CPU, werkelijk alles gaat een stuk sneller nu. Spellen zoals GTA 5 en Minecraft lopen echt als een zonnetje. Ja intussen heb ik Minecraft ook weer draaiend en lokaal single player modus werkt echt heel erg smooth, je kunt in Creative mode als een razende gaan vliegen zonder ook maar iets van lagg te merken. Ik moet de server nog gaan proberen, maar denk wel dat dat ook soepeler gaat lopen. Maargoed eerst maar even de wat serieuzere zaken afhandelen, dan is er weer even tijd voor spelletjes 😉

In Linux had ik gewoon geluid op mijn speakers, maar in Windows kreeg ik er met geen mogelijkheid geluid uit, diverse drivers geprobeerd, maar niets hielp. Toen had ik een heldere ingeving, laat ik die stekker eens in het front panel van de computer steken, de hoofdtelefoon uitgang dus en ja hoor, daar kreeg ik wel geluid. Hmmm waarom dan niet aan de achterkant? Handleiding van het moederbord erbij en toen bleek dat ik m in de verkeerde had zitten, had m in de bovenste rij in het midden, speaker out. Maar de stekker moest in de onderste rij in het midden, de line out. En nu heb ik geluid zowel in Linux als in Windows en het geluid van de Realtek chip klinkt wel goed, beter dan bij sommige vorige moederborden in ieder geval. Goed het kan niet op tegen het SoundBlaster geluid, maargoed ben toch slechthorend, dus dat hoor ik toch niet zo goed 😉

Er zitten 2 Gigabit LAN poorten op het moederbord, je kunt ze beiden gelijktijdig gebruiken, ook op dezelfde router, maar echt zin heeft dat niet, het gaat er niet sneller door en levert eerder problemen op dan dat het snelheidswinst oplevert. Het is meer bedoeld voor LAN parties. In Windows heb ik dan ook maar de 2e poort uitgeschakeld en de eerste voorzien van een statisch IP adres, want de netwerkverbinding was nou niet bepaald stabiel op sommige momenten. Sinds ik dat gedaan heb, heb ik nu wel een stabiele verbinding. In Linux werken beide poorten wel zonder problemen. Maar ik denk dat het zowieso beter is om maar 1 poort aan de router te hangen.

Verder heb ik in Linux nog het probleem dat wanneer ik vanuit Windows opnieuw opstart en dan weer naar Linux ga, dat na ongeveer een uur in Linux draaien, de netwerkverbinding wegvalt. Gelukkig is dat snel en makkelijk weer te herstellen, maar het is gewoon vaag gedrag, want als de computer direct koud opstart naar Linux dan blijft de verbinding wel intact. Dit probleem is voor mij niet nieuw, want ik heb dat wel vaker gehad en dan was het weer ineens weg en dan was het er ineens weer. Waar het precies aan ligt weet ik niet. Ik vermoed dat er in Windows het 1 en ander niet helemaal lekker gaat bij het opnieuw opstarten.

Ook heb ik onder Windows de meegeleverde Gigabyte software eens geinstalleerd vanaf de meegeleverde DVD, eens kijken wat er allemaal in zit en of het nuttig is. Vaak is deze bloatware volkomen nutteloos en voegt het weinig toe en vertraagt het de boel alleen maar. Dat is nu ook niet anders, veel van de meegeleverde troep heb je gewoon niet nodig of er zijn betere alternatieven voor. Ik heb dan ook niet alles geinstalleerd, alleen de dingen waarvan ik dacht van laat ik eens kijken wat dit is. Zo was ik benieuwd naar RGB Fusion, want daarmee kun je de verlichting op het moederbord mee aansturen, van kleur veranderen, mee laten knipperen met de muziek in allerlei kleurtjes. Best wel leuk om er eens mee te spelen. Ik heb m nu ingesteld dat ie gewoon regelmatig van kleur verandert. Vooral in het donker geeft dat best wel een mooi effect. Die Gigabyte software is Windows only, dus ook RGB Fusion, maar deze laatste kun je ook vanuit het BIOS bedienen. Eenmaal ingesteld blijft de verlichting het doen wat je ingesteld hebt, ook in Linux. Als je m op Muziek hebt ingesteld, zal de verlichting reageren op het geluid wat afgespeeld wordt, dus als er geen geluid wordt afgespeeld dan doet de verlichting het ook niet, wel weer mooi als momentje van rust 😉

Intussen viel het me op dat de PC nu draait op versie F23f van het BIOS. Blijkbaar heeft Alternate maar 1 chip ge-reflasht en pikt ie nu de meest recente en probeert er mee op te starten, lukt dat, dan pakt ie die, anders pakt ie de F22 versie en start door. Nouja hoe dan ook, het werkt en ik blijf er voorlopig maar even vanaf 🙂

Zojuist de instellingen van WordPress eens doorgelopen, om te kijken waarom er maar geen reacties kwamen. Blijkbaar had ik het allemaal wat te strak ingesteld, er stond een vonkje bij “Gebruiker moet eerder goedgekeurde reacties hebben geplaatst”, ehm ja dat heeft nog niemand, dus komt er niets! Dat vinkje weggehaald en de wijzigingen opgeslagen, dus ik ben benieuwd of dat het was.

Wel is het zo dat alle reacties door mij goedgekeurd moeten worden, dit om spam tegen te houden en de boel netjes te houden.

Al met al begint de PC steeds beter te werken in zowel Linux als Windows en ga ik ook rustig verder met alles te installeren en in te stellen zodat het voor mij lekker werkt.

2 reacties op Yeah! Het werkt allemaal en HOE!

  1. Dit is even een test om te kijken of de reactiemogelijkheid wel werkt.

    1. Ja dar werkt dus wel gewoon, mooi kunnen we weer een project afsluiten. Op naar de volgende.

Reageren is niet mogelijk.